Tips om je kleintje te beschermen tegen de zon

Tips om je kleintje te beschermen tegen de zon

Tips om je kleintje te beschermen tegen de zon

De zomer is weer in volle kracht en dat betekent dat we weer lekker kunnen genieten van de zon. We weten inmiddels allemaal dat het belangrijk is om je goed te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon, daarom delen wij graag een paar belangrijke tips om te voorkomen dat je kleintje verbrandt.

Het tere huidje van je baby is extra kwetsbaar vraagt daarom ook om extra voorzorgsmaatregelen tegen de schadelijke uv-straling van de zon. De babyhuid heeft meer moeite om beschadigde huidcellen te herstellen, Beschadigde huidcellen die niet herstellen vergroten de risico’s op huidkanker op latere leeftijd.

Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat we het hele jaar te maken hebben met uv-straling, niet alleen in de zomer.

Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon
Het KWF adviseert om baby’s jonger dan 1 jaar helemaal niet bloot te stellen aan de zon. Zeker tussen 12.00 en 15.00, wanneer de zonkracht op zijn sterkst is, is het belangrijk om je baby uit de zon te houden. Wil je je baby toch graag mee naar buiten nemen?
Zoek zoveel mogelijk de schaduw op met je baby of creëer schaduw met behulp van een parasol.

Ga je wandelen met de kinderwagen? Leg dan nooit een doek over de kinderwagen tegen de zon. De temperatuur in de kinderwagen kan dan erg stijgen, met alle gevolgen van dien (wel bestaan er speciale doekjes, die voldoende ventileren, bijv de doekjes van Dooky).

Verder is het belangrijk om er rekening mee te houden dat ook op minder warme dagen de uv-straling toch sterk kan zijn, zonbescherming is dan ook ten alle tijde aan te raden.

Smeren, smeren en nog eens smeren
Zoals eerder genoemd is het belangrijk om je te beseffen dat we het hele jaar door te maken hebben met UV straling. Het is dus niet alleen in de zomer belangrijk om de huid van je baby in te smeren, maar ook tijdens de minder warme seizoenen.

Gebruik een hoge factor zonnebrandcreme, bijvoorkeur factor 50 speciaal voor de babyhuid (deze cremes zijn wat milder dan de reguliere cremes). Smeer je baby in ieder geval ieder uur in en wees niet te zuinig met de zonnebrandcreme. Smeer je baby altijd opnieuw in wanneer hij in het water is geweest

(Uv-werende) kleding
Kleding, en in het bijzonder uv-werende kleding biedt een goede bescherming tegen de zon. Zo hebben wij speciale UV-werende zwempakjes waarmee je baby ook in het water goed tegen de zon beschermd is.

Hoedje of petje
De meeste baby’s zijn nog niet gezegend met een volle haardos waardoor ook de hoofdhuid blootgesteld wordt aan de zon. Het is daarom verstandig de baby een hoedje of petje te laten dragen, zoals bijvoorbeeld onze UV zwempetjes.

Babyzonnebril
Omdat uv stralen ook schadelijk zijn voor de ogen is het een goed idee om je baby een babyzonnebril te laten dragen. Helaas staan niet alle baby’s het toe zich een zonnebril op te laten zetten. Dan is een zonnepetje met klep een goed alternatief.

Aftersun
Na een zonnige dag is het fijn om je baby in te smeren met aftersun. Dit hydrateert en verkoelt de huid.
Is je baby ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrand?
Dan kan een lauw badje uitkomst bieden. Hierdoor kan de huid beter afkoelen. Smeer je baby naderhand goed in met aftersun.
Het is nu wel extra belangrijk om je baby de komende dagen volledig uit de zon te houden zodat de huid zich zo goed mogelijk kan herstellen.