Kindervoeten opmeten doe je zo!

Kindervoeten opmeten doe je zo!

Kindervoeten opmeten doe je zo!

Bij Little Riots krijgen wij vaak vragen met betrekking tot het kiezen van de juiste maat. Het leek ons daarom een goed idee om een blog te schrijven met wat tips om de juiste schoenmaat voor je kind te bepalen.

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat een kindervoet erg snel groeit. Het is daarom belangrijk om zeker elke 2 á 3 maand de voetmaat van je kind te meten.
Te kleine en krappe schoenen zijn erg slecht voor de groei en ontwikkeling van de voet dus is het belangrijk om regelmatig te controleren of de huidige maat nog past of dat het alweer tijd wordt voor een maatje groter.

Voetjes opmeten, hoe doe ik dat?
Er zijn speciale voetmeters verkrijgbaar waarop je makkelijk de voetlengte kunt aflezen. Ook zonder deze voetmeters is het eenvoudig om zelf op te meten hoe groot de voetjes van je kindje zijn:

1. Zorg dat je kindje rechtop staat met de voeten op een vel papier
2. Teken de omtrek van de voet.
3. Meet de afstand van de hiel tot aan de grote teen
4. Doe dit voor beide voeten en ga uit van de grootste maat.
5. Tel hier minimaal 1 cm bij op

Bij kindjes die nog niet zelfstandig kunnen staan is het handig om dit met zijn tweeën te doen: De een houdt het kindje rechtop en ondersteunt het, terwijl de ander de voetjes opmeet.
Belangrijk is om er zeker van te zijn dat de voetjes plat op de grond staan en het kindje bijvoorbeeld niet de teentjes omkrult.

Nu je de voetlengte weet kun je aan de hand van het aantal gemeten centimeters de juiste maat kiezen.
De meeste merken en winkels vermelden bij de schoenmaten ook het aantal centimeters.

Zoals eerder in deze blog vermeld is het belangrijk om elke 2 á 3 maand te controleren of de schoentjes van je kindje nog passen. Doe dit door met je duim op de neus van de schoentjes te drukken. Als er weinig ruimte is tussen de grote teen en neus van de schoentjes is het tijd voor een maatje groter.
Ook kun je je vinger achterin de hiel van het schoentje steken. Lukt dit niet dan is de schoen te klein.
Omdat veel kindjes hun teentjes krom trekken lijkt het of er meer ruimte in de schoentjes is dan er in werkelijkheid is. Om er helemaal zeker van te zijn dat het goed zit is het daarom betrouwbaarder om regelmatig de voetjes op te meten.